Tuesday, November 22, 2011

Pendirian UMNO melalui ucapan penggulungan presiden


Pendirian UMNO melalui ucapan penggulungan presiden

KUALA LUMPUR 21 Nov. - Parti-parti komponen Barisan Nasional (BN) tidak harus berasa tersinggung sekiranya terdapat isu-isu sensitif khususnya berkaitan kepentingan orang Melayu dibangkitkan oleh para perwakilan pada Perhimpunan Agung UMNO kali ini.
Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata, sebagai sebuah parti berasaskan kaum seperti mana MCA dan MIC, sudah tentu ada di kalangan perwakilan tidak terlepas membangkitkan isu-isu seumpama itu kerana sifatnya yang amat subjektif.
Sehubungan itu, beliau meminta parti-parti komponen tidak memberikan reaksi negatif jika ia berlaku kerana pendirian rasmi UMNO akan disampaikan melalui ucapan penggulungan oleh Presiden parti, Datuk Seri Najib Tun Razak pada hari akhir perhimpunan.
"Hakikatnya, kita ini adalah parti berasaskan kaum seperti mana MCA dan MIC. Kita juga tahu ketika MCA bersidang perkara yang serupa juga berlaku, tetapi tidak pula kita suarakan.
"Begitu juga sekiranya berlaku di dalam Perhimpunan Agung UMNO. Masalah atau perkara (mengenai kepentingan orang Melayu) kalau pun dibangkitkan, ia hanya untuk perwakilan dan ahli UMNO dan bukannya hendak menyinggung perasaan kaum lain," katanya di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini.
Beliau berkata demikian ketika memberi taklimat media mengenai persiapan Perhimpunan Agung UMNO Ke-62 yang akan bermula 29 November hingga 3 Disember ini.
Turut hadir Ketua Penerangan UMNO, Datuk Ahmad Maslan; Setiausaha Kerja UMNO, Datuk Abd. Rauf Yusoh serta penolong-penolong setiausaha sayap-sayap UMNO.
Tengku Adnan berkata, perkara sama juga berlaku ketika persidangan MIC, Gerakan dan PPP kerana itu adalah hak mereka.
"Kami tahu apa yang mereka katakan, namun persoalannya mengapa fokus mengenai perkara ini sering ditujukan kepada UMNO? Ini kerana UMNO terbuka," katanya.
Pada sidang akhbar sama Tengku Adnan berkata, UMNO akan mengambil kira peringatan serta pandangan yang disuarakan oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad dalam wawancara bersama Mingguan Malaysia, semalam.
"Sebagai bekas presiden, sudah tentu beliau tahu tentang perjalanan UMNO, tetapi kita juga ingin maklumkan bahawa Presiden baru, Datuk Seri (Najib Tun Razak) sedaya upaya cuba memperbaiki dan mengatasi setiap masalah yang timbul.
"Kita juga sedar bahawa UMNO seperti Tun (Dr. Mahathir) sebut merupakan payung kepada kaum lain. Kita akan berusaha untuk kekalkan peranan ini agar UMNO terus menjadi parti yang boleh diharapkan untuk menaungi mereka dan seterusnya memastikan masa depan anak-anak mereka serta negara ini terjamin," katanya lagi.

1 comment:

 1. Kepada setia-usaha Datuk Seri Tengku Adnan bin Tengku Mansor (UMNO) Ketua Parti gerakan Mah Siew Keong, Ketua MIC Datuk Seri G. Palanivel, Ketua PPP Datuk T. Murugiah dan peminpin-peminpin komponen.

  Kami YIP KUM FOOK Ketua MCA Gombak, YIP JIUN HANN pemuda MCA Gombak dan Jayanthi Devi Balaguru ketua Gerakan Segambut (CHIA OOI SUN & CO.) Advocates & Solicitors 48-1 1st Floor, Jalan Brunei Utara Off Changkat Thambi Dollah, Pudu 55100 Kuala lumpur, dengan hormatnya disini harap semua parti komponen BN menyokong seruan bekas menteri penerangan Zain Nuddin menjemput bekas Perdana menteri DR. Mahathir bin Mohamad ke Putera Jaya menolong Kerajaan mentadbir Negara.

  Kerana berbanding dari segi ekonomi, keselamatan, pembangunan dan lain-lain dengan jelasnya bekas perdana menteri Dr. Mahathir bin Mohamad lebih berkaliber dan berpengalaman mentadbir Malaysia dengan sepurna.

  Sekian dimaklumkan. Terima Kasih

  YIP KUM FOOK & ASSOCIATES
  NO. 2A & 2B, 2ND FLOOR
  JALAN 53, DESA JAYA KEPONG
  52100 KUALA LUMPUR

  ReplyDelete