Monday, December 12, 2011

Isu FGVH: Peneroka Felda dinasihatkan abai surat layang

MELAKA 10 Dis. – Peneroka Felda dinasihatkan agar mengabaikan surat layang daripada pihak tertentu yang mendakwa mereka akan kehilangan aset dan insentif yang diterima ketika ini, apabila Felda Global Ventures Holdings (FGVH) disenaraikan di Bursa Malaysia tahun depan.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan berkata, usaha kerajaan untuk menyenaraikan FGVH di pasaran utama Bursa Malaysia itu merupakan transformasi fasa keempat Felda yang menguntungkan golongan peneroka dan generasinya.
"Ini adalah kerja jahat pihak pembangkang berhubung surat layang ini, Felda tak akan buat sesuatu yang negatif, merosakkan serta merugikan peneroka dan generasinya,” katanya kepada pemberita, di sini hari ini.
Beliau yang ditemui selepas memberi taklimat isu semasa kepada 260 peserta Felda dari kawasan Parlimen Sembrong, berkata, penyenaraian itu juga bukan saja memberi rahmat kepada peneroka, tetapi seluruh rakyat negara ini.
"Ada empat fasa transformasi Felda, iaitu daripada hutan kita jadikan ladang, kedua daripada hutan ke perkampungan tersusun dan terancang, dan transformasi ketiga ialah daripada hanya berniaga dalam negara kepada meluaskan perusahaan ke luar negara,” katanya.
Kini kata beliau, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mahu melaksanakan transformasi fasa keempat, iaitu Felda berkembang menggunakan kaedah penyenaraian menjadikannya sebagai ”blue chips” perladangan antara yang terhebat di dunia.

No comments:

Post a Comment