Monday, March 5, 2012

Felda boleh hilang punca pendapatan jika tanah diagih

BENTONG 5 Mac - Sejumlah 360,000 hektar tanah Felda yang dicanang pembangkang hendak diagihkan kepada generasi kedua tanah rancangan Felda jika parti pembangkang memerintah hanya akan menyebabkan Felda hilang punca pendapatan, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Ahmad Maslan.

Beliau berkata, tanah tersebut yang diuruskan Felda Plantantion merupakan sumber utama kepada Felda.
"Pendapatan hasil ladang berkenaan membolehkan agensi itu membelanjakan kira kira RM1.5 bilion setahun bagi membayar gaji kakitangan, pengurusan, membayar duit raya, pinjaman perumahan, tuisyen pelajaran, insentif, pinjaman usahawan dan pelbagai insentif kepada warga Felda.
"Ladang itu jika dibahagikan kepada kesemua generasi Felda, ia tidak mencukupi, malah mungkin tanah tersebut akan dijual dan akan menghadapi masalah berpanjangan,” katanya kepada pemberita di Mempaga, di sini.
Ahmad Maslan berkata, ladang berkenaan memberi banyak manfaat kepada peneroka dan jika Felda hilang punca pendapatannya, tiada lagi keistimewaan yang akan diperoleh warga peneroka.
"Malah untuk mengurus atau membayar gaji kakitangannya juga mungkin akan menghadapi masalah.
"Tanah 360,000 hektar itu adalah pemberian kerajaan-kerajaan negeri kepada Felda dan ia milik Felda tulen, manakala tanah peneroka tidak boleh diusik, apatah lagi nak dijual, digadai, dipajak atau sebagainya,” kata Ahmad. 

No comments:

Post a Comment