Tuesday, April 24, 2012

Penyenaraian FGVH satu langkah tepat - Ahmad Maslan


Penyenaraian FGVH satu langkah tepat - Ahmad Maslan

KUALA LUMPUR 23 April - Penyenaraian Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGVH) merupakan satu inisiatif tepat sejajar dengan matlamat transformasi negara terhadap industri sawit negara ke pasaran saham.
Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan memberitahu persidangan Dewan Negara hari ini bahawa inisiatif itu dianggap sebagai langkah tepat memandangkan harga komoditi sawit ketika ini berada pada paras tinggi.
"Kita sudah setuju untuk senaraikan pada Jun ini, namun apa yang penting kita lihat harga sawit amat tinggi dan sesuai untuk mengapung syarikat perladangan di negara ini," katanya semasa menjawab soalan tambahan Senator Mumtaz Md Nawi mengenai rasional FGVH disenaraikan di Bursa Malaysia pada Jun ini.
Terdahulu, ketika menjawab soalan Senator Ahmad Hussin mengenai faedah yang akan dinikmati peneroka dan kakitangan Felda apabila FGVH disenaraikan di Bursa Malaysia, Ahmad berkata kajian manfaat penyenaraian telah dibuat dengan teliti oleh Lembaga Pengarah dan Pengurusan bersama perunding strategi serta penasihat.
"Kajian itu merumuskan bahawa FGVH berada di landasan kukuh untuk disenaraikan pada pertengahan tahun ini berdasarkan prospek perniagaan serta industri yang memberangsangkan," katanya.
Beliau berkata proses penyenaraian yang dimulakan pada suku akhir tahun lepas kini berada pada fasa terakhir termasuk menunggu kelulusan Suruhanjaya Sekuriti dan pihak berkuasa berkaitan.
"Risiko perniagaan tetap ada dalam apa jua perniagaan, namun saham melibatkan perladangan serta minyak sawit adalah stabil. Apabila FGVH tersenarai kelak, ia akan tertakluk kepada peraturan serta garis panduan tadbir urus yang ketat bagi memastikan pengurusan risikonya lebih sistematik, menyeluruh dan telus.
"Ia juga akan dapat meningkatkan keupayaan FGVH untuk menguruskan risiko-risiko perniagaan dengan lebih baik," katanya. - BERNAMA

No comments:

Post a Comment