Monday, January 28, 2013

Nelayan bertuah terima elaun sara hidupAhmad Maslan (dua dari kanan) menyampaikan bantuan elaun sara hidup kepada ahli Persatuan Nelayan Kawasan (PNK) Pontian di Pontian, kelmarin.

PONTIAN 25 Jan. - Golongan nelayan di negara ini lebih bertuah berbanding petani atau penternak yang tidak menerima bantuan elaun sara hidup seperti mereka.
Ahli Parlimen Pontian, Datuk Ahmad Maslan berkata, selain elaun sara hidup, mereka juga dilindungi insurans yang membolehkan waris menerima bayaran sekiranya berlaku kejadian tidak diingini terhadap mereka sama ada semasa di laut mahupun di darat.
Justeru, beliau berharap 'keistimewaan' itu dapat digunakan sebaiknya untuk menambah pendapatan dan pengeluaran dengan mendapatkan lebih banyak hasil tangkapan di laut.
"Bukan itu sahaja, mereka hendaklah memasarkannya di dalam negeri dan tidak sesekali menjualnya di luar kerana Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) juga memberikan insentif kepada mereka," katanya pada majlis penyampaian bayaran tunai elaun sara hidup untuk 573 ahli Persatuan Nelayan Kawasan (PNK) Pontian di Dewan Jubli Intan Sultan Ibrahim di sini semalam.
Turut hadir Pengarah LKIM Daerah Pontian, Ismail Abdullah; Pengurus Besar PNK Pontian, Alias Salam dan Pengerusi PNK Pontian, Pungot@Abd.Rahman Selamat.
Ahmad yang juga Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri turut meminta golongan nelayan bersyukur dan berterima kasih kepada agensi berkaitan seperti LKIM dan Jabatan Perikanan yang sentiasa berusaha membantu meningkatkan taraf hidup mereka dari semasa ke semasa.
"Peluang melakukan aktiviti hiliran seperti memproses makanan berasaskan hasil laut perlu direbut khususnya dalam kalangan wanita bagi membantu menambahkan pendapatan keluarga masing-masing," katanya.
Bagi yang berkebolehan dalam bidang masakan, mereka boleh membuka restoran menjual makanan laut yang tentunya berupaya memberikan pulangan lumayan, katanya.

No comments:

Post a Comment