Tuesday, June 9, 2015

LAWATAN PM KE RANAU SABAH


Tarikh: 09.06.2015 (Selasa)
Masa: 1.52 petang
Tempat: Dewan Kinabalu (Kinabalu Park)

Ucapan Perdana Menteri
-Terima kasih kepada KM Sabah.

-Pada mulanya memang niat untuk datang ke Sabah pada hari kejadian, namun padi hari yang sama merupakan hari jadi YDPA dan jemputan Raja Arab Saudi.

-Perkara pertama meminta sambutan pesta kaamatan di ranau dibatal dan mengarahkan TPM melakukan lawatan.

-Merasakan amat mustahak untuk datang ke Sabah meskipun SAR hampir tamat, namun tetap teruskan lawatan untuk menyampaikan mesej bahawa Kerajaan Persekutuan akan bersama-sama kerajaan negeri dalam senang dan susah.

- lawatan juga untuk mengenalpasti apa tindakan susulan yang difikirkan perlu untuk memperbaiki dan memulihkan gunung kinabalu sebagai sebuah pusat tarikan pelancongan.

-Menyatakan, atas nama kerajaan pusat amat berpuas hati dengan segala tindakan SAR. Sebarang kelemahan yang dimainkan oleh sesetengah pihak adalah tidak benar kerana SOP menitikberatkan elemen keselamatan terlebih dahulu, mana-mana yang boleh diselamatkan akan diselamatkan terlebih dahulu.

-memuji kerjasama agensi kerajaan negeri dan persekutuan dan SAR.

-Memuji dan menghargai sumbangan Malim Gunung dalam SAR yang sanggup membahayakan diri dalam usaha menyalamat dengan keberanian yang luar biasa.

-Kerajaan pusat dengan syor kerajaan negeri kan memikirkan pemberian atau anugerah yang difikirkan bersesuaian untuk menghargai jasa dan sumbangan mereka yang terlibat dan terkorban.

-Cadangan untuk menggunakan teknologi terkini seperti sensor di kawasan gunung kinabalu. Sensor ini membolehkan kita memantau gempa kecil. Namun kemampuan untuk mengesan gempa bumi besar adalah suatu yang diluar kawalan dan diserahkan kepada pakar.

-mencadangkan 6 pendaki dengan 1 malim gunung dan dibekalkan dengan walkie talkie.

- keperluan penggunaan helikopter akan dipertimbangkan mengikut kesesuaian. Kawasan Landing point akan diperluas.

-kerajaan pusat sumbang 10juta kepada kerajaan negeri dalam usaha memulihkan kerosakan dan kerja2 pemulihanan gunung kinabalu.

-Pesuruhjaya singapura menyampaikan ucapan takziah dan surat penghargaan daripada PM singapura kepada segala usaha kerajaan negeri dan persekutuan dalam usaha menyelamat.

-Bencana gempa yang melanda negeri pasti ada hikmahnya.

-Ucapan takziah kepada seluruh keluarga mangsa terlibat dengan bencana gempa, dan diharapkan keluarga mangsa gempa tabah dan sabar.
Ini laporan biasa dari kawan2 dan bukan laporan rasmi

No comments:

Post a Comment