Tuesday, April 10, 2018

PH DIJANGKA BUAT LEBIH BANYAK U TURNSHAH ALAM: Pakatan Harapan (PH) dijangka membuat lebih banyak pusingan U terhadap kandungan manifesto yang dijanjikan kepada rakyat jika memenangi Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

Pengerusi Biro Teknologi Maklumat (IT) UMNO, Datuk Ahmad Maslan, berkata ia berdasarkan kenyataan terbaru Pengerusi PH, Tun Dr Mahathir Mohamad berkaitan pemansuhan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) secara berperingkat.

"Sebelum ini janji mahu ambil alih konsesi tol (sekiranya menang) tetapi sekarang kata lain iaitu tol di bandar akan kekal hingga tamat kontrak.

"Apabila habis kontrak, memang tol akan hapus dan siapa yang nak lanjutkan? Ini manifesto U-Turn (pusingan U) dan sama macam janji nak hapuskan GST," katanya pada sidang media Karnival Usahawan Transformasi Nasional 2050 di Yayasan Amal Maaruf Malaysia di sini, hari ini.

Ahmad yang juga Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, berkata blok pembangkang itu jelas tidak mampu mentadbir negara selepas kepimpinan utama mengakui tidak mampu menanggung segala janji dalam manifesto terbabit.

Beliau turut menempelak sikap angkuh PH pada 8 Mac lalu yang seolah-olah mempunyai kewangan mencukupi untuk melaksanakan janji berkenaan.

"Bagaimanapun, mereka tidak mampu sebab kewangan. PRU-14 belum bermula, mereka sudah pusing.

"Berbeza dengan Barisan Nasional (BN), 99 peratus janji sudah ditunaikan kerana sebelum buat manifesto, kita buat kira-kira.

"Sabtu ini (Pelancaran Manifesto BN), kita harap banyak perkara baik yang dijanjikan," katanya.

Pada 8 Mac lalu, ketika pelancaran manifestonya, PH juga mahu mengekalkan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) kepada golongan B40, menawarkan pendidikan percuma di universiti awam (UA), pelaksanaan gaji minimum RM1,500, sejuta pekerjaan baharu dan mengurangkan dua juta pekerja asing.

Dalam tempoh lima tahun juga, PH turut menjanjikan reformasi institusi negara, menghapus rasuah, memperkasa perkhidmatan awam dan memacu ekonomi serta daya saing negara.

Janji lain ialah membina Malaysia inklusif, moderat dan gemilang serta desentralisasi kuasa Sabah dan Sarawak. - Berita Harian

No comments:

Post a Comment